Tillbaka till nyheter
9 oktober 2024 07:00

Anna Giljam Nilsson, rektor på Realgymnasiet i Gävle, blir expert i hästutredningen

I juni tillsatte regeringen en hästutredning för att undersöka hur fler människor kan delta i hästsport och hur företagande inom hästnäringen kan underlättas. Utredningen ska också se över hur ännu fler barn och unga kan få tillgång till hästsport. Med stolthet kan vi berätta att Anna Giljam Nilsson, rektor på Realgymnasiet i Gävle, är en av experterna i utredningen.

 Anna Giljam Nilsson, rektor på Realgymnasiet i Gävle, blir expert i hästutredningen

Anna Giljam Nilsson var med och startade Realgymnasiet i Gävle år 2008 och har nu varit rektor på skolan under 16 års tid. Hästintresset har följt henne sedan barnsben och under åttiotalet tävlingsred hon på elitnivå inom hoppning, vilket gav henne några SM-medaljer att sätta på meritlistan. Engagemanget har bestått och de senaste 15 åren har Anna varit aktiv inom ridsportsförbundet på både klubb- och distriktsnivå. Sedan 2018 är hon också styrelseledamot och hästansvarig för Naturbruksskolornas förening, vilket var anledningen till att hon fick frågan om att ingå i hästutredningen.  

De elva andra experterna representerar bland annat idrottsrörelsen, hästnäringen och myndigheter.  

–  Gymnasieskolorna är en stor utbildningsaktör inom hästnäringen så det känns betydelsefullt att få vara med och representera det perspektivet i den här utredningen. Jag kommer att bilda närverk för att få input från kollegor och andra hästkunniga i branschen, berättar Anna 

Utredningen berör viktiga frågor för oss inom Lärande, med tanke på att vi varje år tackar av närmare 200 elever som utbildat sig inom hästhållning på våra Realgymnasier, runt om i Sverige. Vi kommer därför att följa arbetet med stor nyfikenhet!


Anna Giljam Nilsson, rektor på Realgymnasiet i Gävle